Veletrh SHK 2012

1.5.2012

Koncem dubna proběhla v Brně na výstavišti dvojice Mezinárodních stavebních veletrhů - IBF a SHK 2012, stavební velerh a veletrh technických zařízení budov

Jako každý rok jsme prezentovali návštěvníkům předního německého výrobce Glen Dimplex Deutschland, výrobce zařízeních pro úsporné vytápění a větrání.

Jelikož na výstavišti v Brně, přímo v areálu rodinných domů EDEN 3000, je náš ukázkový energeticky úsporný dům GAMA 100, měli návštěvníci opět možnost vidět tepelná čerpadla a tepelnou techniku Dimplex v provozu.

Pro rok 2012 jsem si přirpavili dvě zajímavé "novinky" v reálném provozu a to tepelné čerpadlo na ohřev teplé užitkové vody s využitím energie venkovního vzduchu (až do tepoty -7°C), typ Dimplex BWP 30HSD a fotovoltaickou elektrárnu na střeše o výkonu 3,24kWp.

Celých 5 dnů bylo krásně a teplo, svítilo sluníčko a proto bylo možné tepelným čerpadlem také chladit. Chladili jsme tepelným čerpadlem s příkonem kolem 2,5kW, zároveň se ohřívalo i TUV tepelným čerpadlem BWP 30HSD, příkon kompresoru kolem 0,5kW. V něktrých chvílích fotovoltaická elekrtrárna vyráběla i více elektřiny, než byl příkon obou zařízeních. Tímto jsme si ověřili, že ohřev TUV je skoro ZDARMA a v případě "jen" chlazení je možné chladit ZDARMA také.

V provozu vytápění je potřeba tepla podobná jako v případě chlazení, ale slunce již tolik nemusí svítit. Poskytne však dostatek energie alespoň pro pohon kompresoru jednoho tepelného čerpadla (pro vytápění či pro ohřev TUV).

Že je fotovoltaická elektrárna plně funkční i v ziních měsících, jsme si ověřuili dříve a to během mrazivého ledna, kdy se dosahovalo podobných hodnot výroby elektrické energie ze slunce jako v dubnu během veletrhu, avšak v zimě je panel lépe chlazen a pracuje tedy s vyšší efektivitou.

I přes zimu, kdy svítí slunce, je možné topit ZADARMO.

A jako každý rok, i tentokrát zaujala malá lokální rekuperační jednotka Dimplex DL 50WA, určená pro efektivní a ekonomické větrání místností bez nutnosti centrálního rozvodu.

Všem návštěvníkům a zájemcům o výrobky Dimplex děkujeme a těšíme se na setkání v ruce 2013. 

Nechejte si udělat nezávaznou kalkulaci na tepelné čerpadlo:

Vyplnit poptávkový formulář